- 63% dintre angajați lucrează exclusiv de la birou, asta arată creștere a preferinței pentru colaborarea directă și beneficiile mediului de lucru tradițional.
- Studiul arată că angajații revin pentru a beneficia de o comunicare directă și de o mai bună coordonare a echipei.
- Angajatorii modernizează spațiile de lucru și oferă diverse beneficii pentru a face biroul mai atractiv și pentru a încuraja reîntoarcerea angajaților.
Studiul recent realizat de Genesis Property arată o schimbare semnificativă în comportamentul angajaților din România. Aceștia preferă tot mai mult să lucreze de la birou. În prezent, 63% dintre angajați optează să lucreze la birou zilnic. Ceea ce demonstrează un interes crescut pentru colaborarea față în față și pentru beneficiile mediului de lucru tradițional.
Totodată, doar 13% dintre angajați optează pentru un program de lucru hibrid, care implică prezența la birou 3-4 zile pe săptămână. Această schimbare semnalează o reorientare a preferințelor angajaților față de munca exclusiv de acasă, devenită populară în perioada pandemiei.
De ce revin angajații la birou?
Rezultatele studiului arată că angajații apreciază mai mult avantajele unui mediu de lucru structurat. Biroul oferă condiții optime pentru productivitate. O delimitare clară între viața personală și cea profesională, dar și oportunități de interacțiune directă cu colegii.
Ce fac companiile pentru a stimula reîntoarcerea?
Angajatorii din România recunosc importanța acestei tendințe și implementează strategii pentru a atrage angajații înapoi la birou. De la spații de lucru moderne, adaptate cerințelor actuale, până la beneficii care încurajează prezența fizică. Companiile investesc în transformarea biroului într-un loc atractiv și confortabil.
De asemenea, politicile interne sunt adaptate pentru a oferi un echilibru între flexibilitate și stabilitate. Astfel, angajații să simtă că decizia de a reveni la birou le aduce valoare.
Care sunt categoriile profesionale cu cea mai mare prezență la birou?
Top managerii, echipele administrative (HR, financiar-contabilitate) și middle managerii sunt categoriile care lucrează preponderent de la birou. În timp ce angajații din roluri executive preferă un program flexibil datorită specificului activităților individuale. Echipele de vânzări petrec o mare parte din timp pe teren, adaptându-se cerințelor dinamice ale pieței, spune ZF Corporate.