- Autoritatea de Supraveghere Financiară depune un proiect pentru finanțare și are ca scop digitalizarea activității sale.
- Proiectul va permite o mai bună reglementare și supraveghere a pieței financiare nebancare, inclusiv în domeniul educației financiare.
- Implementarea unui sistem informatic integrat va optimiza procesele interne și va îmbunătăți serviciile publice oferite cetățenilor și companiilor.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) depune un proiect pentru finanțare în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF), Prioritatea 2. Proiectul are ca scop transformarea digitală a instituției, având în vedere eficientizarea modului în care ASF își desfășoară activitatea și interacționează cu piața financiară nebancară, scrie ZF.
Obiectivele proiectului de digitalizare
Proiectul, denumit „Digitalizarea Accesului pentru Cetățeni și Companii la Investiții prin Asigurarea unei Piețe Financiare Sustenabile”, are scopul de a moderniza funcțiile de reglementare, autorizare, supraveghere și control ale ASF. Acesta include și îmbunătățirea activității de petiții, soluționarea alternativă a litigiilor și educația financiară.
Investiție pentru viitorul ASF
Alexandru Petrescu, președintele ASF, afirmă că acest proiect reprezintă primul finanțat din fonduri europene de la înființarea autorității, în 2013. Bugetul estimat este de 98,6 milioane lei. Proiectul va contribui la crearea unor procese digitalizate care vor permite o supraveghere mai precisă a pieței financiare nebancare, deschizând calea pentru piețe transparente și stabile.
Această inițiativă răspunde necesității de transformare digitală a proceselor interne ale ASF, dar și provocărilor impuse de noile reglementări europene, care susțin integrarea finanțelor digitale și sustenabile.
Care este obiectivul principal?
Obiectivul principal al proiectului este implementarea unui sistem informatic integrat care să sprijine ASF în oferirea de servicii publice electronice pentru mediul de afaceri, administrația publică și cetățeni. Proiectul va optimiza procesele interne și va îmbunătăți interacțiunea cu entitățile financiare reglementate și supravegheate.
Care e perioada de implementare?
Proiectul va fi implementat pe o perioadă de trei ani și va reprezenta o investiție importantă în viitorul procesului de supraveghere financiară din România. Se așteaptă ca acest proiect să îmbunătățească transparența și serviciile publice pentru cetățeni și companii.
Implementarea acestui proiect va permite ASF să răspundă mai rapid provocărilor pieței financiare în continuă schimbare. De asemenea, va asigura alinierea instituției la reglementările europene, sprijinind dezvoltarea finanțelor digitale și sustenabile.