Analiză ZF: Care sunt top zece cele mai valoroase companii din România în 2024?

Producătorul de energie Hidroelectrica este, pentru al treilea an consecutiv, cea mai valoroasă companie din România, și este totodată şi sin­gu­rul jucător local evaluat la peste 10 mld. euro.
Podiumul este completat de OMV Petrom şi UiPath. Deşi cei doi giganţi şi-au găsit loc pe podium şi în anii anteriori, între ei s-au tot petrecut rocade, iar asta ca urmare a evolu­ţiilor diferite pe bursă, dat fiind că ambele com­panii, ca de altfel şi liderul, Hidroelectrica, sunt listate.

Spre exemplu, Daniel Dines, cofondator şi CEO al UiPath, declara la final de octombrie că „ultimele două luni au fost probabil cele mai dure din istoria noastră“. Acest lucru s-a văzut şi în preţul acţiunilor.

Din ce domenii provin cele mai valoroase companii din România?

Cele mai valoaroase zece companii din economie provin din patru domenii. Sunt patru actori din energie, trei din retail, doi din mediul bancar şi unul din tehnologie. Împreună, cei zece sunt evaluaţi la 55,7 mld. euro. Valoarea liderilor crește cu 11% într-un an.
Un singur nume nou se găseşte la vârful celor mai valoroase companii din România – e vorba de Kaufland România, al doilea cel mai puternic retailer local după cifra de afaceri.

Anii 2023 şi 2024 au fost marcaţi de inflaţie, de prudenţă în consum, de războiul de la graniţă şi mulţi alţi factori care s-au văzut atât în rezultatele companiilor, cât şi în evoluţia preţului acţiunilor (pentru cele care sunt listate) şi în evaluările firmelor.

Pragul de intrare în acest club select al „decarilor“ (cele mai valoroase 10 companii din România) rămâne relativ constant, la aproape 2,7 mld. euro. Este cel mai ridicat nivel de până acum. Spre comparaţie, în 2006, la prima ediţie a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din economie, ocupantul locului zece valora 1,2 mld. euro. Iar primii zece clasaţi – actori din energie, telecom şi mediul bancar – erau evaluaţi la 37,7 mld. euro.

Cum arată top 10 cele mai valoroase companii din România, desemnate de ZF?

1 Hidroelectrica – 11,12 miliarde de euro
2 OMV Petrom – 9,31 miliarde de euro
3 UiPath – 7,19 miliarde de euro
4 Banca Transilvania – 5,33 miliarde de euro
5 Dedeman – 5,19 miliarde de euro
6 Romgaz – 4,18 miliarde de euro
7 BCR – 3,93 miliarde de euro
8 eMAG – 3,63 miliarde de euro
9 Kaufland – 2,94 miliarde de euro
10 Nuclearelectrica – 2,66 miliarde de euro

Pentru mai multe detalii, citește aici.

Exit mobile version