Amazon a aprobat o diviziune de 20 la 1 a valorii acțiunilor. Ce înseamnă acest lucru pentru investitorii mici

Consiliul de directori al companiei Amazon a aprobat o diviziune a valorii acțiunilor de 20 la 1. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din anul 1999 și este a patra diviziune de când IPO-ul Amazon a fost lansat în anul 1997. Mai mult, consiliul a autorizat ca Amazon să răscumpere acțiuni în valoare de 10 miliarde de dolari.

Dar ce înseamnă o diviziune a acțiunilor? Și de ce ar face o companie acest lucru? Ne explică Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro.

“Odată cu splitul, valoarea unei acțiuni scade, dar capitalizarea de piață și valoarea generală a firmei nu vor scădea. Este doar o operațiune cosmetică ce aduce niște avantaje atât pentru firmă, cât și pentru investitori În general, această operațiune de split se face când prețul acțiunii a crescut foarte mult.

Ca să vă dau un exemplu mai apropiat de România, în eToro Retail Investor Bit, care este un sondaj făcut pe 500 de investitori din România, 80% dintre investitorii români au portofolii de până în 20.000 de euro, cu 50% având portofolii cu până în 5.000 de euro. Vă dați seama ce înseamnă la un portofoliu de o asemenea dimensiune, să achiziționezi o acțiune Amazon.

În momentul în care se va termina operațiunea de split și acțiunea va ajunge la 150 de dolari, acțiunea va deveni accesibilă și investitorului mic.”, a povestit Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro.

Amazon nu este singura companie care are o asemenea abordare. Alphabet, părintele Google, a anunțat o împărțire de 20 la 1 în februarie, Apple a planificat în 2020 un split de 4 la 1 și Tesla va urma cu 5 la 1. De la ultima diviziune, acțiunile companiei Amazon au înregistrat o creștere de 4.300%. Dar vor continua acțiunile să crească și după această diviziune?

“Anunțul în sine a produs o creștere după închiderea pieței de 6%. Din păcate, acțiunea nu a performat chiar foarte bine la începutul acestui an, având o scădere de cam 18% până la sfârșitul zilei de ieri și sunt multe elemente care vor impacta evoluția în continuare a acțiunii. Este foarte clar că, cel puțin din punctul de vedere al investitorilor de retail, acest split va face acțiunea Amazon mai atractivă și le va permite să o cumpere.”, a adăugat Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro.

Exit mobile version