Ajutoarele de stat joacă un rol strategic în creșterea economică. EY analizează ultimii 4 ani în România

În perioada 2019-2023, valoarea totală pentru ajutoarele de stat aprobate în România atinge 1.3 mld euro, potrivit unei analize realizate de EY România. Aceste fonduri joacă un rol esențial în atragerea investițiilor și în stimularea dezvoltării economice și sprijină sectoare cheie precum industria auto, tehnologia, producția, industria alimentară și industria medicală.

Ajutoare de Stat: Care sunt sectoarele și impactul?

Industria auto și tehnologia sunt marii beneficiari

Investiții străine vs. investiții locale

Programe noi: INVESTALIM și CONSTRUCTPLUS

Din 2023, sunt lansate două scheme adiționale pentru a sprijini sectoare specifice:

Cum se anunță viitorul ajutoarelor de stat?

Analiza EY prevede că, în următorii ani, România va aloca peste 5 miliarde euro pentru sprijinirea proiectelor de investiții și va extinde schemele de finanțare către domenii precum decarbonizarea și digitalizarea. Acest angajament reflectă dorința de a promova o creștere economică sustenabilă și inovatoare.

12 companii vor primi ajutoare de stat pentru dezvoltarea turismului balnear

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) aprobă finanţarea a 12 proiecte printr-o schemă de minimis pentru sprijinirea şi dezvoltarea staţiunilor balneare din România. Suma contractată în acest an prin acest ajutor de stat ajunge la circa 7.8 milioane lei.

Prin aceast schemă de sprijin, companiile pot primi o finanţare nerambursabilă de până la 200.000 de euro pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, balneare, culturale, sportive şi de agrement. Finanţarea, care acoperă maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, exclusiv TVA, va include şi costurile aferente formării profesionale a personalului angajat în sectorul HoReCa.

Din cele 12 companii care vor primi finanţare, trei firme se află în Băile Felix, una dintre cele mai cunoscute staţiuni balneare din România, care în ultimii ani se dezvoltă semnificativ datorită investiţiilor din zonă. De altfel, Băile Felix este staţiunea care se bucură şi de popularitate în rândul turiştilor și este una dintre cele mai căutate staţiuni balneare de pe plan local.

Alte companii care vor primi finanţare prin această schemă provin din staţiuni precum Slănic Moldova, Tăşnad, Băile Herculane, Orţişoara şi Băile 1 Mai.

Cine va beneficia de finanţare?

Exit mobile version