2023 rămâne anul de vis al energiei, pentru companiile care, în România, se află în top 100 la profit. 2024 aduce rezultate mai slabe

Clasamentul primelor 100 de companii după profitul net realizat în 2023 include companiile din energie pe primele poziții. Acestea încheie anul cu profituri de miliarde de lei, conform datelor ZF bazate pe platforma Bridge to Information. În fruntea clasamentului se află și câteva companii din retail.

Clasamentul include doar companiile care au depus bilanțul financiar pentru 2023 până la 1 august.

Hidroelectrica conduce clasamentul cu un profit net de 6,3 miliarde lei în 2023, la venituri de 12 miliarde lei. Profitul său crește față de anul anterior, când a obținut 4,3 miliarde lei. Următoarele trei poziții sunt tot ale companiilor energetice: OMV Petrom cu aproape 4 miliarde lei, Romgaz cu 2,6 miliarde lei și Nuclearelectrica cu 2,5 miliarde lei.

Anul 2023 rămâne un an de vârf pentru companiile din energie, deoarece în 2024 firmele listate la BVB raportează profituri nete în scădere și marje de profit în corecție semnificativă.

Topul zece include și două companii de retail, una din bricolaj și alta din alimentație. Deși marjele de profit în retail sunt mici, marile companii reușesc să devină printre cele mai profitabile din țară. Dedeman, cea mai mare companie antreprenorială locală, deținută de frații Pavăl, obține un profit net de 1,5 miliarde lei la o cifră de afaceri de 11 miliarde lei, având o marjă de profit de 13%.

Profitul net cumulat al companiilor din clasament atinge 45 miliarde lei.

Exit mobile version