Din 1938 până în prezent, cercetătorii de la Harvard au analizat dosarele de sănătate a peste 700 de angajați din întreaga lume, punându-le întrebări detaliate despre viața lor la fiecare doi ani. Secretul pentru o viață mai sănătoasă și mai lungă, au concluzionat ei, nu sunt banii, succesul în carieră, exercițiile fizice sau dieta sănătoasă, ci relațiile pozitive care ne țin fericiți de-a lungul vieții.
Pozițiile de pe piața muncii care nu se bazează pe interacțiunea umană și care nici măcar nu oferă angajaților oportunitatea de a-și construi relații de durată cu colegii de muncă tind să fie ocupate de cei mai triști angajați, arată studiul. „Interacțiunea umană este o nevoie socială de bază care ar trebui satisfăcută în toate aspectele vieții noastre, inclusiv în carieră”, explică Robert Waldinger, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School și autor al studiului. „În plus, cu cât ești mai conectat cu oamenii, cu atât te simți mai mulțumit de munca ta și faci lucrurile mai eficient la locul de muncă.”
Se pare că singurătatea îi afectează atât pe cei care au locuri de muncă solitare (cum ar fi șoferii de tir), dar și pe cei care nu au interacțiuni semnificative cu colegii de muncă sau cu clienții în general, scrie CNBC. Waldinger accentuează această idee și vorbește despre job-urile în care oamenii care lucrează cu publicul nu pot forma legături interpersonale: „Știm că angajații dintr-un call-center spre exemplu sunt mereu extrem de stresați la locul de muncă, pentru că vorbesc toată ziua la telefon cu oameni frustrați și nerăbdători”, a explicat el el.
Alte studii recente arată că deconectarea de ceilalți la locul de muncă poate provoca probleme de sănătate în viitor deoarece pe măsură ce îmbătrânim, singurătatea ne crește riscul de deces la fel de mult ca și fumatul, obezitatea sau sedentarismul, informează CNBC.
Dacă angajații vorbesc sau râd împreună la birou, unii manageri vor presupune că „nu lucrează sau că productivitatea lor este cel mai probabil la un nivel redus”, au spus Waldinger și colegul său Marc Schulz. În realitate, o astfel de situație va provoca fix opusul: un raport din 2022 de la Gallup a aratătat că oamenii care lucrează cu cel mai bun prieten la locul de muncă sunt mai productivi și mai implicați în munca lor decât cei care nu au prieteni la job.
„Relațiile pozitive la locul de muncă duc la un nivel mai scăzut de stres, angajați mai sănătoși și mai puține zile triste după program”, concluzionează cercetătorii.