Încălzirea Mării Mediterane deschide noi oportunități pentru cultivatorii de perle din Italia

Perlele se cultivă în apele europene, deoarece crescătorii de stridii din Italia profită de încălzirea rapidă a Mediteranei. La sfârșitul lui 2023, primele scoici Pinctada radiata, producătoare de perle, au fost observate în Golful Poeților, lângă Genova. În mai puțin de un an, aceste scoici se răspândesc în fostele ape reci ale Mediteranei, cunoscute până acum pentru stridiile comestibile, nu pentru perle.

Paolo Varrella, președintele unei cooperative care cultivă stridii comestibile din 2011, analizează posibilitatea de a produce perle. Grupul său a contactat cultivatorii de perle din Mexic pentru informații tehnice. Scoicile Pinctada radiata au fost descoperite în Sicilia în 1970, dar au migrat spre nord în mările Ligurică și Tireniană, mai reci, spune Salvatore Giacobbe, profesor la Universitatea din Messina. Acestea fac parte dintr-un val de specii invazive atrase de încălzirea Mediteranei.

Manuela Falautano, cercetător la ISPRA, declară că această tendință a crescut exponențial în ultimul deceniu, unele specii perturbând ecosistemele. Perlele de cultură, în valoare globală de 11 miliarde de dolari pe an, atrag acum interesul crescătorilor italieni. Adriano Genisi, importator de perle cu peste 30 de ani experiență, spune că scoicile Pinctada radiata pot produce perle similare cu cele japoneze Akoya, cu diametre de 5-9 milimetri. Dacă totul merge bine, primele perle se recoltează într-un an. Franco Reseghetti, cercetător italian, observă că temperaturile din Marea Tireniană sunt cele mai ridicate din 2013 și se așteaptă la o creștere. Acest fenomen poate alimenta fenomene atmosferice violente, precum furtuna ce a scufundat iahtul miliardarului britanic Mike Lynch.

Exit mobile version