4 din 10 români preferă să lucreze la stat, iar 56% dintre cei angajați în sectorul public au vârsta cuprinsă între 45 și 65 ani

Bogdan-Costin Fârșirotu, președintele Centrului de Formare APSAP

Din totalul de 1.205 respondenți care lucrează în sectorul privat, 61% nu își doresc un loc de muncă în sectorul public. Românii nu aleg să lucreze la stat deoarece în sectorul privat beneficiază de salarii mai mari, se simt mai apreciați de angajatori și sunt mai motivați să își depășească limitele profesionale, comparativ cu angajații din sectorul public. De asemenea, sectorul privat angajează mai mulți tineri decât sectorul public. În ambele cazuri, cea mai mare temere a angajaților este lipsa timpului pentru viața personală, ceea ce ridică un mare semn de întrebare, subliniază Bogdan-Costin Fârșirotu, președintele Centrului de Formare APSAP și fondatorul platformei www.cursuri-functionari.ro.

Conform datelor Balanței Forței de Muncă de la 1 ianuarie 2022, populația ocupată civilă este de 7,6 milioane de persoane, dintre care 5,5 milioane sunt salariați. Majoritatea salariaților, adică peste 3,5 milioane, lucrează în sectorul serviciilor. De asemenea, peste 1,85 milioane de persoane activează în domeniul construcțiilor.

Salariul – sector public vs sector privat

Studiul realizat de Centrul de Formare APSAP arată că majoritatea salariilor mari se câștigă în sectorul privat. De exemplu, din totalul persoanelor care câștigă peste 12.000 lei, 76% provin din sectorul privat. Situații similare se observă și în intervalele salariale 10.000-12.000 lei (55% privat și 45% public) și 7.500-10.000 lei (52% privat și 48% public). În ceea ce privește investiția în materie digitală, 23% dintre respondenții din sectorul privat consideră că organizația lor investește semnificativ în acest aspect, față de 20% în sectorul public.

Participarea la cursuri de perfecționare

În ultimii doi ani, angajații din sectorul public participă mai mult la cursuri de formare sau perfecționare, arătând un interes crescut pentru actualizarea cunoștințelor și dezvoltarea competențelor profesionale. În sectorul privat, doar 19% dintre participanți urmează 2-4 cursuri, în timp ce în sectorul public acest procent depășește 24%.Un motiv pentru participarea redusă la cursurile de perfecționare în sectorul privat este că doar 31% dintre respondenți declară că angajatorii oferă finanțare pentru aceste programe. În contrast, peste 50% dintre respondenții din sectorul public beneficiază de finanțare din partea angajatorilor pentru cursuri de perfecționare.

Profilul angajatului din România

În sectorul public, 75,5% dintre respondenți afirmă că lucrează în domeniul studiilor finalizate. În schimb, doar 54,5% dintre respondenții din sectorul privat pot afirma același lucru. Majoritatea persoanelor din sectorul public au studii de masterat (51%), comparativ cu 36% în sectorul privat. În schimb, majoritatea angajaților din sectorul privat au studii de licență (49%), față de 39% în sectorul public.

Exit mobile version