Veniturile totale medii lunare au fost în T4/2022, în termeni nominali, de 6.634 lei pe o gospodărie şi 2.648 lei pe persoană, în creştere cu 10,5% faţă de perioada similară din 2021, arată datele INS.
La nivelul gospodăriei, avansul a fost de 9,5%.
În acelaşi interval, cheltuielile totale ale unei persoane s-au majorat cu 11,4%, la o medie de 2332 lei pe lună, iar cele ale unei gospodării cu 10,4%, la 5842 lei lunar, reprezentând 88% din nivelul veniturilor totale.
Veniturile băneşti au fost, în medie, de 6105 lei lunar pe gospodărie (2437 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost, în medie, de 529 lei lunar pe gospodărie (211 lei pe persoană).
Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (66,6% din veniturile totale ale gospodăriilor).
La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (19,9%), veniturile în natură (8,0%), veniturile din agricultură (1,7%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,5%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,0%). Cea mai mare parte din veniturile în natură o reprezintă contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (78,6%).
Datele INS arată diferenţe mari la nivel de structură şi nivel între veniturile gospodăriilor din mediul urban şi mediul rural.
În mediul urban, nivelul venitului total mediu lunar pe o persoană a fost de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural.
Din punct de vedere al structurii, în mediul urban, ponderea salariilor brute şi a altor drepturi salariale ȋn veniturile totale a fost mai mare cu17,2 puncte procentuale faţă de cea din mediul rural. În ceea ce priveşte veniturile în natură, ecartul dintre mediul rural şi mediul urban a fost de 6,8 puncte procentuale, în favoarea mediului rural.
În ceea ce priveşte cheltuielile, cele băneşti au fost, în medie, de 5426 lei lunar pe gospodărie (2166 lei pe persoană), iar contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii a fost, în medie, de 416 lei lunar pe gospodărie (166 lei pe persoană).
Cea mai mare parte din cheltuieli se duc pe consum (62,7%) şi plata taxelor şi impozitelor (31,1%), precum şi pentru acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.) (2,2%).
Din totalul cheltuielilor de consum, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut în continuare o pondere însemnată, ȋn medie, de 34,8%.
Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,1%).
Ca şi în cazul veniturilor, şi în cazul cheltuielilor totale, mediul de rezidenţă determină unele particularităţi în ceea ce priveşte nivelul şi structura. În mediul urban, nivelul cheltuielilor totale medii lunare pe o persoană a fost de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural. Din punct de vedere al structurii, ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare din resurse proprii în cheltuielile totale din mediul rural a fost semnificativ mai mare faţă de cea din mediul urban (cu 7,3 puncte procentuale).