De la începutul lunii, indicele s-a majorat cu 1,73%, iar de la începutul anului creşterea se apropie de 55%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BNR.
Tot miercuri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,78% de la 4,70% marţi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 4,83% faţă de 4,73% cu o zi în urmă.
La cel mai recent sondaj al CFA Society, analiştii financiari apreciau că indicele ROBOR la 3 luni se va situa în jurul la 4,69% în următoarele 12 luni.
Aşteptările de creştere a inflaţiei, „ceva mai pronunţate“ decât s-a anticipat, din cauza majorărilor mult mai ample ale preţurilor combustibililor şi alimentelor, inclusiv în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor, precum şi incertitudinile fiscale şi cele legate de absorbţia fondurilor UE au determinat amrţi BNR să menţină cadenţa şi să crească dobânda-cheie tot cu 0,5 puncte procentuale (pp), ca şi în februarie, până la 3%.
Rata anuală a inflaţiei a continuat să crească gradual în primele două luni din 2022, contrar previziunilor, urcând la 8,35% în ianuarie şi la 8,53% în februarie, de la 8,19% în luna decembrie 2021.