- Germanii de la Baader Bank pun în piață un ETF cu A.I., care selectează singur acțiunile pe care le cumpără fondul.
- ETF-ul A.I. se va tranzacționa la bursa Xetra din Frankfurt, potrivit fondului.
- Experții în brokeraj avertizează însă să nu investești în strategii pe care nu le înțelegi pe deplin.
Germanii de la Baader Bank pun în piață un ETF cu A.I., care selectează singur acțiunile pe care le cumpără fondul. Alege acțiunile și estimează returnul. Se va tranzacționa la bursa Xetra din Frankfurt, potrivit fondului.
Europa pare că avea nevoie de așa ceva. Mai ales în contextul unei volatilități provocate în plan macroeconomic, dar și politic.
ETF-ul domiciliat în Irlanda va folosi „un model holistic de selecție a acțiunilor bazat pe inteligență artificială”. Va genera randamente peste un indice de acțiuni din zona euro, dezvoltat de MSCI.
Modelul a fost conceput de Ultramarin, o companie specializată în investiții A.I.. Prezice randamentul lunar în exces pentru fiecare acțiune din universul investițional al acțiunilor din zona euro.
Fondul va fi lansat la sfârșitul lunii. Ultramarin spune că listarea pe Xetra încă așteaptă aprobarea de la autoritățile de reglementare financiare din Germania.
Urmează ETF-uri A.I. și cu expunere globală, inclusiv în Statele Unite, spune compania.
Un director senior al Goldman Sachs face parte din consiliul de administrație al fondului umbrelă al ETF-ului A.I..
Să te încrezi în A.I. când vine vorba de investiții?
Experții în brokeraj avertizează însă să nu investești în strategii pe care nu le înțelegi pe deplin.
Kenneth Lamont, analist senior de cercetare la Morningstar, spune că fondul va fi primul ETF activ din Europa care „se bazează atât de mult pe A.I.” pentru a selecta acțiuni.
Dar, totodată, spune că fondul „strigă exces în proiectare”.
„Sfântul Graal e evident aici că o strategie prin care un A.I. poate valorifica seturi de date uriașe și diverse pentru a culege informații unice despre investiții și pentru a oferi un alfa constant investitorilor”, spune Lamont.
„Dezavantajul clar aici este lipsa istoricului live și lipsa transparenței.” Asta deși transparența este un punct forte al ETF-urilor, în general.
A.I.-ul poate fi încă un punct forte, dar investitorii ar trebui să fie atenți.
„Investitorii care încearcă să deslușească strategia se vor pierde în curând într-o încurcătură de modele și seturi de date diferite”, spune el.