- Morgan Stanley identifică trei teme economice care vor face diferența în piețele de capital: longevitate, expansiune AI și decarbonizare.
- Miliarde de dolari vor intra în sectoarele conexe celor trei direcții, în următorii ani.
- Impactul macro e greu de anticipat, dar este esențial să-l înțelegem, spun strategii Morgan Stanley.
Morgan Stanley face harta elementelor economice care vor defini următorii ani. Potențialul impact al avansului din sfera longevității, AI-ului și decarbonizării va influența piețele de capital în perioada imediat următoare. Investitorii macro trebuie să fie conștienți că efectele vor fi vizibile rapid, spune Michael Zezas, Global Head of Fixed Income Research la Morgan Stanley.
Deși trendurile identificate de banca americană au nevoie de mai mult studiu, analiștii Morgan Stanley spun că există câteva direcții care derivă din estimările inițiale.
Care sunt cifrele cheie identificate de Morgan Stanley?
5.000 de miliarde de euro. Atât estimează echipele globale și europene ale Morgan Stanley că va cheltui Europa pentru planul de decarbonizare în energie, până în 2030. Strategia va influența pozitiv creșterea economică, dar și inflația. Nu este clar, încă, în ce măsură. Recomandări pentru investitori: focus pe sectoarele care vor beneficia la final: companiile de utilități și rețele de distribuție.
140 mld.$ și 77 mld.$. Prima cifră este legată de intrările de capital din zona de smart-chemo, pentru următorii 15 ani. A doua, de tratamentele de obezitate, până în 2030. La capitolul longevitate, Morgan Stanley sesizează o creștere a numărului de companii care investesc în metode de prelungire a vieții. Beneficiari direcți: industria farma.
>500 mld. $. Atât intră în piața centrelor europene de date până în 2035, în contextul dezvoltării AI, migrării spre sistemele de cloud și controlului asupra datelor.
Ce implicații există în sectoarele conexe?
Multe date rămân ascunse, impactul nu poate fi estimat, spun specialiștii băncii americane.
Un exemplu: Cum se traduce creșterea productivității în AI în dispariția unor locuri de muncă. Nu poate fi cuantificat nici cum și dacă productivitatea ridicată va limita inflația sau va influența ratele dobânzii-cheie. Productivitatea mai mare ar putea determina investiții mai mari. Atunci, ratele vor rămâne sus.
Cum vor reduce descoperirile din zona medicală deficitele? O vor face? Vor fi cheltuielile cu sănătatea mai mici? Unii investitori americani spun că avansul din sfera medicinei preventive vor reduce cheltuielile din programele Medicare și Medicaid. Dar, o viață mai lungă poate favoriza apariția altor cheltuieli. Adulții vor fi activi pentru mai mult timp, vor avea mai multă nevoie de mai multă îngrijire ortopedică, de exemplu?
Impactul macro e greu de anticipat, dar este esențial să-l înțelegem, spun strategii Morgan Stanley.