- SpaceX lansează patru persoane într-un zbor spațial privat, numit Polaris Dawn, cu scopul de a avansa planurile lui Elon Musk de colonizare a planetei Marte.
- Echipajul este format din doi ingineri SpaceX, un fost pilot al Forțelor Aeriene SUA și Jared Isaacman, miliardarul care finanțează misiunea.
- Racheta Falcon 9 decolează cu succes, iar la 13 minute după lansare, echipajul observă imagini impresionante ale Pământului.
SpaceX lansează patru persoane într-un zbor spațial, cel mai important de la era Apollo. Misiunea Polaris Dawn este complet privată, finanțată și comandată de miliardarul Jared Isaacman. Niciunul dintre membrii echipajului nu este astronaut profesionist, dar misiunea reprezintă un pas major către planurile lui Elon Musk de a construi un oraș pe Marte, scrie Business Insider.
Echipajul este format din doi ingineri SpaceX, Anna Menon și Sarah Gillis, alături de Scott Poteet, un fost pilot al Forțelor Aeriene SUA. Comandantul misiunii este Jared Isaacman, fondatorul Shift4, care a zburat anterior cu primul zbor spațial exclusiv civil, Inspiration4, tot prin SpaceX.
Membrii echipajului urcă la bordul navei spațiale Crew Dragon, lansată pe o rachetă Falcon 9 de la Cape Canaveral, Florida. La ora 5:23 ET, racheta decolează, iar prima etapă reutilizabilă a Falcon 9 aterizează pe nava dronă SpaceX, în Oceanul Atlantic.
La 13 minute după decolare, echipajul se bucură de primele imagini impresionante ale Pământului, transmise în direct. Înainte de lansare, directorul de lansare al SpaceX, Frank Messina, le urează succes echipajului și le spune că vor deschide calea pentru viitorii exploratori.
Scopul misiunii „Polaris Dawn”
Misiunea Polaris Dawn încearcă să atingă câțiva pași-cheie în demersul final al lui Elon Musk și SpaceX. În a treia zi din cele 5, este preconizat să aibă loc o plimbare spațială. Isaacman și Gillis vor petrece un timp în afara navei spațiale, în noile costume proiectate special pentru această misiune. Momentul va fi unul tensionat, mai ales că activități extravehiculare au efectuat, până în acest moment, doar astronauții profesioniști din câteva țări, printre care China, URSS și SUA.