- Promisiunile de construire a opt depozite regionale pentru colectarea și distribuția produselor românești, anunțate în 2020, nu au fost îndeplinite până în 2024, iar România pierde750 de milioane de euro din fonduri europene.
- Între 2019 și 2024, România cheltuie 6,5 miliarde de euro pe importurile de fructe și legume, în ciuda angajamentelor guvernamentale de sprijin pentru producția locală.
- Producătorii români se confruntă cu dificultăți din cauza cerințelor supermarketurilor și a lipsei infrastructurii necesare, ceea ce le afectează prețurile de vânzare.
Să se facă! Şi nu s-a făcut! Patru miniştri, nouă anunţuri, rezultat zero. Degeaba ne-am asumat că n-am mai realizat. Depozitele regionale de legume şi fructe rămân doar vorbe de sute de milioane de euro, la patru ani distanţă de la promisiunea că vor fi făcute cu bani din PNRR.
De ce? Pentru că fructele şi legumele ocupă a doua poziţie la deficitul comercial cu alimente.
România a pierdut finanţarea de 750 de milioane de euro de la UE pentru ele şi nu a găsit alte surse de finanţare. În schimb, continuă să importe şi a plătit 6,5 miliarde de euro pe fructe şi legume din momentul promisiunilor până în 2024, conform calculelor ZF.
În 2023, Florin Barbu, actualul ministru al agriculturii, anunța că se vor face şase centre de fructe şi legume în acel an, iar unul dintre ele va fi în bazinul agricol Lunguleţu, unde se produc cantităţi însemnate de legume. S-a făcut sau? „Nu s-a făcut centru de colectare la noi, dar dacă era s-ar fi fiscalizat şi o parte din producţie, iar legumicultorii ar fi fost sprijiniţi să crească, pentru că şi-ar fi vândut marfa centralizat prin intermediul Casei de Comerţ Unirea.
Care a fost promisiunea originală?
Statul, dacă investea, îşi recupera banii foarte repede“,spune Ionuţ Lăscaie, preşedintele Cooperativei Agricole de la Lunguleţu. Promisiunea originară? În 2020, Adrian Oros, ministru al agriculturii la acel moment, spunea că prin PNRR se vor face opt depozite regionale de colectare, depozitare, procesare şi distribuţie a produselor româneşti cu 750 mil. euro, bani pe care România i-a pierdut. Petre Daea, care a revenit la minister în 2022, a promis că va găsi bani şi se vor face. Unde sunt? Vedem…cândva.