Cum pot micii femieri să-şi protejeze livezile cu fructe de îngheţul târziu, care a decimat producţia în acest an: „Soiurile de pomi care înfloresc mai târziu sunt singura variantă ca să mai ai cultură“

Îngheţul târziu din acest an conduce la producţii mai mici de fructe, în special de caise şi piersici. Fermierii sunt nevoiţi să găsească soluţii pentru a proteja culturile, iar una dintre acestea este trecerea la soiuri de pomi care înfloresc mai târziu, astfel încât fructele să fie protejate de îngheţurile din primăvară. Această problemă nu este una izolată și este o situaţie frecventă în ultimul deceniu, scrie ZF.

Care e experienţa lui Valentin Borlea din judeţul Arad?

Valentin Borlea, producător de fructe şi legume din judeţul Arad, povesteşte despre experienţa sa cu caisul, care suferă din cauza îngheţului târziu. În ultimii patru ani, recolta de caise nu este suficientă pentru comercializare, iar soluţia pe care o găseşte este trecerea la soiuri mai târzii de pomi, care înfloresc mai târziu în primăvară. Acest lucru ar putea proteja culturile de îngheţurile din martie-aprilie. El menţionează că în acest an, cireşele sunt afectate în proporţie de 95%, dar speră ca recolta de meri şi pruni să fie una bună.

Care e situaţia în livada Arome de Voineşti?

Anca şi Florin Oloeriu, cofondatori ai Arome de Voineşti, au o livadă de jumătate de hectar, unde cultivă cireşi, meri, piersici şi pruni. Din păcate, îngheţul din ultimele săptămâni afectează producţia de piersici, care nu există în acest an. Pe de altă parte, merii nu sunt afectaţi, iar aceştia se aşteaptă la o recoltă mai bună decât anul trecut. Florin Oloeriu explică faptul că există soluţii pentru protejarea pomilor împotriva îngheţului, însă acestea sunt eficiente doar la temperaturi de până la 8-10 grade Celsius, iar implementarea lor necesită investiţii considerabile.

Care sunt problemele fermei Grandma’s Delights?

Theodora şi Teodor Niculescu, fondatorii Grandma’s Delights, au de suferit din cauza îngheţului târziu, care afectează pomicultura lor. Caisele şi piersicile sunt distruse, însă prunii, perele şi meri supravieţuiesc. De asemenea, pe partea de legume, aceştia pierd multe răsaduri, ceea ce întârzie procesul de cultivare. Totuşi, sunt optimişti că producţia de legume va continua, iar impactul întârziat nu va pune prea mari dificultăţi în viitor.

Exit mobile version