- România are peste 12,7 milioane de hectare de teren agricol.
- Finanțarea redusă determină sectorul agricol românesc să se concentreze pe producția de materii prime.
- Germania acordă 3.600 de dolari pe hectar sub formă de credite Agricole.
România deține peste 12,7 milioane de hectare de teren agricol, ocupă locul șase în Uniunea Europeană în acest sector și se află printre cei mai mari producători de porumb, grâu și floarea-soarelui, scrie ZF.
Pe ce se concentrează sectorul agricol din Romania?
Sectorul agricol din România se concentrează pe producția de materii prime, din cauza finanțării mult mai reduse față de alte țări europene. În 2023, volumul creditelor agricole din România se ridică la aproximativ 6,5 miliarde de dolari, fiind de 3,5 ori mai mic decât în Spania sau Olanda, de 6,5 ori mai mic decât în Italia și de 10 ori mai mic decât în Germania, conform datelor Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).
Care este valoarea creditelor agricole acordate de Germania și Olanda pe hectar?
Germania, una dintre principalele surse de importuri alimentare ale României, deține 16,7 milioane de hectare de teren agricol și acordă în 2023 credite agricole în valoare de 60,5 miliarde de dolari, echivalentul a aproximativ 3.600 de dolari pe hectar. Olanda, cu 1,1 milioane de hectare de teren agricol, oferă credite în valoare de 23 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 20.900 de dolari pe hectar, conform statisticilor naționale.